Στο πανεπιστήμιο του Vanderbilt, μια ερευνητική ομάδα κατάφεραν να ενσωματώσουν στην σιλικόνη μια πρωτεΐνη από το σπανάκι που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από τις ηλιακές κυψέλες.
Πριν από 40χρόνια οι ερευνητές είχαν δει ότι η μια πρωτεΐνη, με την ονομασία Photosystem 1 (PS1), συνέχιζε την διαδικασία της φωτοσύνθεσης ακόμα και όταν την εξήγαγαν από φυτά όπως το σπανάκι. Το κύριο πρόβλημα ήταν όμως ο χρόνος ζωής της πρωτεΐνης, ο οποίος περιοριζόταν σε λίγες εβδομάδες. Η ομάδα του πανεπιστημίου του Vanderbilt, το 2010 κατάφερε να κρατήσει σε λειτουργία μια κυψέλη με την πρωτεΐνη, για 9 μήνες χωρίς να παρατηρηθεί αλλοίωση στην απόδοσή της.
Με τον συνδυασμό της πρωτεΐνης PS1 και της σιλικόνης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραγόμενη ενέργεια είναι 850 microamps ανά τετραγωνικό εκατοστό στα 0,3 Volt και είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες βίο-υδριβικές κυψέλες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project και τα αποτελέσματά του, μπορείτε να μεταβείτε στο site νέων του πανεπιστημίου.